Zwaarbevochten winst (4,5-3,5) van Philidor op Caissa 2

Door Michiel Vergeer

Op de eerste zaterdag van april speelden we de voorlaatste ronde van de KNSB-competitie tegen Caissa 2 uit Amsterdam. Deze geroutineerde ploeg stond maar een punt boven de degradatielijn, maar had wel in de vorige ronde koploper Hoorn de eerste nederlaag toegebracht. We waren dus gewaarschuwd. En het werd een lange zware strijd op deze prachtige zaterdagmiddag waarop veel mensen liever op een terrasje zaten dan te zwoegen achter het schaakbord. De wedstrijd stond onder leiding van Rotterdammer Philip Westerduin die ik nog ken als KNSB-speler van RSR-Ivoren Toren. In de vorige ronde kwamen de meeste partijen snel tot een beslissing, deze middag werd er taai en lang gestreden en viel de beslissing in de wedstrijd pas tegen zes uur!

Aan alle borden werd met volle inzet gestreden met veel ingewikkelde positionele gevechten. Bij voorbeeld bij Jan Aart waar de dames op d3 en a6 met daartussen een pion op c4 elkaar in een soort houdgreep hielden. Wit loste de penning op met c4-c5 ten koste van een dubbele d-pion op d3 en d4 met daarna veel gemanoevreer. Nico had ook een lastig uitziende dubbelpion. Bert deed er een tijdje over om de gambietpion te heroveren. De stelling oogde daarna gelijkwaardig met iets meer losse pionnen voor Bert. Wessel was een van de spelers die niet rokeerde, vrijwillig of gedwongen. Een hoektoren staat dan buitenspel. Thijs speelde unverfroren op koningsaanval . Arres leek wat minder komen te staan tegen hun op ELO-papier sterkste speler met zijn wat losse d-pion. Onduidelijk wat de einduitslag zou worden na een paar uur spelen. Bij een volgende rondje langs de borden waren bij Nico de dames geruild en de dubbelpion verdwenen. Tegen half vier werden ook alle torens geruild en tot remise besloten. Daarna werd ik somberder.

Stef moest in zijn tijdnood vechten voor aanval met een pion minder, bij Arres stonden de pionnen op d5 en b2 onder grote druk zonder dat hij de tijd kreeg voor rokade. Bert moest opletten om zijn geïsoleerde centrumpion te houden. Na dameruil accepteerde hij de remise. Topscorer Arres kon maar niet rokeren zonder stukverlies en verloor (1-2). Thijs stond inmiddels een pion achter, Guido streed tegen een lastige aanval en Stef had nog maar een paar minuten voor veel zetten in een ingewikkelde stelling. Somber was ik bij het begin van het laatste kwartier voor de tijdcontrole. Een hart onder de riem kwam van Jan Aart. Hij ving de aanval op een vol bord keurig op met ondertussen beslissende druk op de pion op d4. Hij pakte die en dat sloeg daarna snel door(2-2). Guido kwam direct voor de tijdcontrole weer minstens gelijkwaardig te staan en ook Stef haalde al aanvallend de tijdcontrole met een pion minder maar nog steeds aanval. Thijs bleef na afwikkeling nog steeds een pion achter in een eindspel met toren plus loper. Wessel hield de stelling net dicht maar moest opletten op zware matdreigingen. We moesten nog vol aan de bak na de tijdcontrole om zelfs maar een gelijk spel te halen. Stef kon in een dame plus paard eindspel een paard winnen maar moest dan wel oppassen voor een gevaarlijke vrijpion. Hij koos voor de remise. Guido had in een vierlopereindspel een gedekte vrije d-pion. Met een prachtige koningsmars wist hij deze pion naar voren te brengen zonder de dekking te verwaarlozen (3,5-2,5). Thijs was na torenruil in een lopereindspel van twee tegen een terecht gekomen dat er moeilijk houdbaar uitzag. Wessel was door een koningsmars van f8 naar h7 uit de dreiging van een matnet gelopen. Door de ongelijke lopers en toren plus dame kon hij zelfs de aanval overnemen. De combinatie van dame en loper ging als een mes door de boter! Zelfs een boterhammenzakjesfriemelaar kon hem niet uit de concentratie brengen bij het uitvoeren van zijn beslissende manoeuvre.

Bij de klok van zes was de winst binnen en kon het verlies van Thijs de pret niet drukken. Een nipte 4,5-3,5 tegen een taaie tegenstander. ‘s-Avonds zagen we dat de koploper ook had gewonnen. Die had bij 4-4 van ons de champagnekurken kunnen laten knallen! Nu blijft de spanning aan de top bewaard tot en met de laatste ronde op 21 april.

Geef een reactie