Philidor pakt matchpunten in Amsterdam

      1 reactie op Philidor pakt matchpunten in Amsterdam
Door Guido Bakker

Waar in ronde 1 pijnlijk werd verloren met 4.5-5.5, viel het kwartje in ronde 2 juist de goede kant op. Een opmerkelijke prestatie, aangezien we tegen het team met de hoogste gemiddelde rating moesten: Caissa. Dat gemiddelde van 2256 komt met name doordat de Amsterdammers GM Dimitri Reinderman uit Rotterdam hebben weten te lokken. Het helpt natuurlijk om elke ronde een (bijna) gegandeerd punt te hebben, maar de rest van het team moet ook presteren!

Bij Philidor zijn de ratingverschillen iets minder extreem. Dat betekent dat we het op de hoge borden zwaar hebben. In de eerste klasse spelen namelijk diverse GMs en IMs, en zij worden meestal op de hoge borden gezet. Dit keer bleek onze tegenstander de teamopstelling door elkaar gehusseld te hebben. Volgens mijn tegenstander was dat om voorbereiding te ontwijken. Het verbaasde mij een beetje. Zelfs met voorbereiding verwacht ik weinig kans te hebben tegen een GM.

Nu speelde ik op bord 1 dus tegen iemand met ongeveer dezelfde rating als ik. De opening die ik op het bord kreeg zat niet bij mijn voorbereiding, en ik besloot het met wit rustig aan te pakken. Ik kon zwart weinig problemen geven en na 10 zetten bood mijn tegenstander, in een ongeveer gelijke stelling, remise aan. Een blik op de andere borden leerde weinig. Stef leek met zwart redelijk uit de opening te komen en ook Arres had een gezonde stelling vanuit de opening. Thijs leek minder ruimte te hebben op de damevleugel, maar het kon nog alle kanten op. Bert moest tegen Dimitri. Hij had meer tijd in de opening gebruikt, maar het zag er prima uit. Jan-Aart leek een scherpe stelling te gaan krijgen die alle kanten op kon. Nico was weer eens aan het schuiven en Leonore pakte ruimte op de koningsvleugel. Bij Maarten en Herman kon het ook nog alle kanten op. Na een tijdje rekenen zag ik niet hoe ik mijn stelling ging winnen, en besloot ik de remise maar aan te nemen.

Na het analyseren met de tegenstander en een bezoekje aan de supermarkt, kwam ik terug langs de borden toen er nog ongeveer drie kwartier voor de tijdcontrole was. Dat betekende dat sommige partijen in het eindspel waren, dat het tempo per zet versnelde en op sommige borden echt sprake van tijdnood was. Al met al zag het er redelijk uit. Arres had een eindspel met 2 torens en een loper tegen 2 torens en een loper van dezelfde kleur. Zijn stukken stonden echter actiever, met name de koning, en hij had uitzicht op een verre vrijpion. Thijs had een pion gewonnen en zijn stukken actief gekregen en het leek niet lang meer te duren voordat het bord in de fik zou vliegen. Jan-Aart had de belangrijke e4-pion gewonnen en leek beter te staan. Leonore had een aanvalsstelling opgebouwd en de tegenstander moest met de stukken terug naar de eerste rij. Tenslotte had Herman een fijne stelling met een open b-lijn en ook nog eens 40 minuten meer op de klok.

Bij Stef speelde de tijdsdruk parten. Waar hij aanvankelijk een veelbelovende stelling had met een halfopen f-lijn, stukken op f2 gericht en een vrije a-pion, kon de tegenstander met c5 doorbreken en een vervelende vrije d-pion maken. Deze pion werd geruild tegen de e- en a-pionnen en Stef stond dus vervolgens een pion achter. De stelling leek echter wel verdedigbaar, aangezien er alleen nog voor beide partijen 2 torens en een dame resteerden en daarnaast 2 tegen 3 pionnen op dezelfde vleugel. Helaas had één moment van onoplettendheid het gevolg dat Stef plotseling door zijn vlag ging. Zonde, aangezien dit met 30 seconden per zet erbij niet zou hoeven te gebeuren.

Ondertussen ging het bij Bert ook de verkeerde kant op. De g-lijn was open gegaan en zwart kon daardoor gemakkelijker verdubbelen met de torens. Bij Bert stond er een loper op g2 in de weg die ook nog eens tegen beton aankeek. Het tegenspel over de c-lijn was te zwak en Dimitri brak er uiteindelijk doorheen over de koningsvleugel. Geen schande om van een GM te verliezen!

We stonden dus 2.5-0.5 achter, maar de wedstrijd bleef erg spannend. Bij Thijs had de tegenstander alles op een aanval gezet, maar Thijs had goed gerekend:

Cor Croese – Thijs Roorda

Ondertussen had Arres zijn iets beter eindspel rustig aangepakt. Wat mij betreft iets te rustig (zie diagram 2), maar hij zorgde er wel voor dat zwart geen enkel tegenspel kreeg. Dat is natuurlijk prima, zeker als je bedenkt dat ook hij tegen een grootmeester speelde. Hans Ree haalde zijn titel in 1980, lees ik op Wikipedia. Inmiddels is hij natuurlijk niet meer zo sterk als toen, maar met een rating van tegen de 2300 kun je natuurlijk nog best een aardig potje schaken. Opmerkelijk genoeg overkwam hem hetzelfde als Stef. In een iets mindere stelling ging hij plots door zijn tijd! Een mooi cadeautje, hoewel de stelling al wel beter leek voor wit.

Arres Oudshoorn – Hans Ree

Daarmee werd het steeds spannender. Nico had de f-lijn geopend en leek daar aanvalskansen te hebben, maar de tegenstander had de b-lijn onder controle en leek tegenspel te kunnen maken. In plaats daarvan besloot hij een pionnetje op a4 mee te pikken, wat Nico de kans gaf met twee torens en een dame richting koningsvleugel te trekken. Hoewel er geen direct mat in zat, was de aanval wel angstaanjagend genoeg om de tegenstander het remiseaanbod te laten accepteren. Ik vermoed dat dit vooral een goed getimed remiseaanbod was (nog voor de tijdcontrole). Als het een paar zetten later was geweest en zwart had de verdediging op orde gehad, had hij waarschijnlijk doorgespeeld, gezien zijn inmiddels vrije a-pion.

Bij Herman was ook sprake van een zwarte open b-lijn en wit tegenspel over de f-lijn. Aanvankelijk leek de stelling veelbelovend voor Herman. Ook hij koos er echter voor om een a-pionnetje te snoepen, en dat gaf wit de kans om voldoende tegenspel aan de andere kant van het bord te maken. Na enkele ruilen werd tot remise besloten. Daarmee was de stand 3.5-3.5 met nog 3 borden te gaan.
Jan-Aart had materiaal gewonnen, maar dat was ten koste gegaan van zijn zwarte loper en dat gaf vele gaten rondom de koning. De dreigingen werden dusdanig dat hij besloot een kwaliteit terug te offeren. Daarmee was de stelling redelijk gebalanceerd. Met een handige afwikkeling kwam hij in een ongelijke lopereindspel terecht, waar het pionnetje minder er niet toe deed. 4-4.

Maarten had in het middenspel een kwaliteit gewonnen, maar wel tegen twee pionnen. Ik meende dat hij op een gegeven moment een belangrijke pion op f6 kon pakken, maar hij koos ervoor om dames te ruilen. Dat pakte niet heel goed uit. Zwart kon twee gebonden vrijpionnen krijgen en dat was voldoende compensatie. Maarten besloot zijn toren voor het paard en een pion te geven. De stelling die overbleef leek me gemakkelijk remise te houden, maar hij besloot met zijn toren en koning passief op de 2e rij te gaan staan in plaats van activiteit te zoeken. Ik vreesde het ergste.

Bij Leonore had de aanval niet direct doorgeslagen. Vlak voor de tijdcontrole werden een hoop stukken geruild, waarna zij haar extra pion kwijt was en beide partijen een toren, een paard en een aantal pionnen over hadden. Cruciaal was echter dat het witte paard nog op g1 stond, met de koning op h1. Ten tijde van de aanval was dit een solide constructie, maar nu zorgde het ervoor dat Leonore veel makkelijker haar stukken actief kon maken. Zij drong binnen met haar koning en vond een prachtig matnet met koning, toren en paard. Daarmee hadden we een matchpunt binnen en daar waren we al zeer verheugd over in deze zware eerste klasse. Maarten wist echter wonder boven wonder het eindspel te keepen en daarmee werd het 5.5-4.5! Achteraf bleek zijn tegenstander een mat in twee te hebben gemist… Soms moet je geluk hebben!

Hoewel we na afloop geen Chinees konden vinden waar nog plek was, smaakte de pizza ook prima. Het tweede team was ook aangehaakt. Zij hadden 4-4 gespeeld, ook geen slechte prestatie. Tijdens het eten bleek team 3 ook nog eens 2 matchpunten gepakt te hebben. 5 matchpunten uit 3 wedstrijden. Een goede dag voor Philidor!

Uitslagen:

Caissa – Philidor Leiden

Brouwer , D. (Dennis) 2233 – Bakker , G.J. (Guido) 2216 z-w ½ – ½
Bezemer , A. (Arno) 2298 – Zon van der, S. (Stef) 2181 w-z 1 – 0
Ree , H. (Hans) 2295 – Oudshoorn , A. (Arres) 2172 z-w 0 – 1
Croese , C. (Cor) 2261 – Roorda , T. (Thijs) 2105 w-z 0 – 1
Reinderman , D. (Dimitri) 2558 – Marel van der, B. (Lambertus) 2127 z-w 1 – 0
Kikkert , R. (Robert) 2232 – Steen van der, J.A. (Jan-Aart) 2099 w-z ½ – ½
Wunnink , M.F. (Michael) 2221 – Kuijf , N. (Nico) 2159 z-w ½ – ½
Mie de, M. (Mariska) 2175 – Braggaar , L.H.J. (Leonore) 2072 w-z 0 – 1
Hovenga , A. (Alje) 2147 – Harten van, M. (Maarten) 2095 z-w ½ – ½
Vroombout , E.G.A. (Enrico) 2144 – Halderen van, H.T. (Herman) 2022 w-z ½ – ½

Gemiddelde Rating: 2256 – Gemiddelde Rating: 2125
4½-5½

1 gedachte over “Philidor pakt matchpunten in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *